keskiviikko 24. elokuuta 2011

Eka koulupäivä, viikinkimuseo ja paljon muuta..



Peter Sabroe Seminaret

Tänään oli ensimmäinen koulupäivä Peter Sabroe Seminaretissa ja koulu on upea! Rakennukset ovat n. 100 vuotta vanhoja ja niillä on hieno historia. Rakennukset alunperin rakennettiin orpokotia varten ja -60 luvulla näitä tiloja alettiin käyttämään sosiaalipedagogiikan opetuksessa. Suurin osa luokista on monikäytännöllisiä, joissa voi opettaa draamaa, taiteita tai normaaleja luentoja. Peter sabore seminaret on erikoistunut soveltamaan taideaineita, draamaa yms sosiaalipedagogiikkaan. Ensimmäiset pari viikkoa menee tutustuessa muihin oppilaisiin, koulunympäristöön, tanskalaiseen kulttuuriin ja sosiaalihuoltojärjestelmään. Lukujärjestys näyttää siltä, että meillä on pehmeä laskeutuminen kunnon opiskeluun. Mikä on hyvä juttu!

Kuten aiemmin kävi ilmi juhliminen on osa tanskalaista kulttuuria ja kahdet juhlat oli merkitty jopa meidän lukujärjestykseen! Nyt viikonloppuna on tulossa isot Aarhussin joka vuotiset festivaalit mihin vanhemmat oppilaat tekivät esiintymislavoja koulun pihalla. Festivaalit kestää 26.8-4.9 ja festivaalin aikana on monia esiintyjiä & tapahtumia ympäri kaupunkia. Yksi tapahtumista on perjantaina, jolloin peter sabroen opiskelijat laskevat lauttansa aarhusin läpi kulkevaan jokeen ja esittävät esityksensä lautan kelluessa kaupungin läpi. Onneksi tapahtuman katselu on laitettu lukujärjestykseen!

Vikingemuséet

Kuulin yheltä tanskalaiselta hepulta, että aarhusissa on monta viikinkimuseota. Yksi niistä sijaitsee isoa katedraalia vastapäätä olevan Nordean kellarissa. Vierailimme tänään museossa puolalaisten kurssikavereiden kanssa. Museo oli pieni, mutta näin tarpeeksi siistejä viikinkiesineitä ja luita. Museo oli onneksi ilmainen, koska halusin kovasti nähdä museon ja suurin osa Århusin museoista maksaa hunajaa köyhälle opiskelijalle. Museossa esiteltiin viikinkiajan asumista, elämistä, työskentelyä ja uskontoa. Siellä oli nähtävillä erilaisia viikinkiajan esineitä; kampa, teräaseita, työkaluja, kalastusvermeitä. Lisäksi siellä oli pieni riimukivi ja viikinkiajan luuranko, jota ei ollut haudattu hautajaismenoin. Todennäköisesti mies raukka oli tapettu, mutta luuranko oli kuitenkin viikinkiajalta. Nappasin museosta läjän esittteitä mukaani, (pitää nyt matkamuistoja olla) ja yksi esitteistä kertoi isommasta viikinkimuseosta aarhusin laidalla. Sinne pitää päästä, jeg elsker vikingetid!

Samalla reissulla kävimme vastapäätä olevassa kirkossa, Vor Frue Kirkessä ( church of our lady). Alunperin kirkko oli St. Nicholaksen, mutta 1200-luvulla sen nimi muutettiin jonkin kuninkaallisen leidin mukaan. Kirkko on Tanskan suurin ja sinne mahtuu yli tuhat ihmistä istumaan. Kirkko oli hyvin kaunis ja vanha. Paljon hienoja koristeita, joissa oli upeat yksityiskohdat. Esitteestä ei saanut selvää minkä uskonnon kirkko on, saksalainen veikkasi protestanttista kirkkoa ja puolalaiset näkivät kirkossa katolisia juttuja. Tuumasin vain että on muuten tytöt iso ja hieno kirkko. Räpsiessäni kuvia kirkosta tytöt vitsailivat että olet sie jenny hyvä turisti.. Sanoin että näin käy kun maalaistyttö lähtee ensimmäistä kertaa ulkomaille :D Alla kuva kirkon mahtavasta alttarista. Mahtus oman suvun lisäksi naapurienki suku juhlimaan häitä tuossa kirkossa!


Frisor! Hårklip!

Kirkkoon tutustumisen jälkeen etsimme yhdessä saksalaisen tytön kanssa epätoivosesti kampaamoa. Kävin kampaajalla ennen tänne tuloa mutta suoristusrauta tappoi latvat, joten oli pakko löytää parturi... Löysimme kampaajan jonne pääsi aikaa varaamatta, leikkaus kesti n. 10min ja maksoi 180DKK (noin 20e). Olimme onnekkaita; kampaamo oli hyvä, halpa ja nopea! Pelkäsin kovasti kampaajalla käyntiä, koska luulin tulevani pois sieltä kaljuna... Onneksi kampaajaneiti ymmärsi sen verran englantia, että sain mitä halusin :) Nyt on tukka kunnossa tulevia festejä varten! Kirjoitan lisää tekstiä koulusta ja festivaaleista tämän viikon kuluessa. Tänään tapahtui niin paljon niin lyhyessa ajassa ettei muista kaikkea kirjottaa tänne, pääasia olivat kirkko ja viikinkimuseo :P sekä hiustenleikkuu of course!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti