maanantai 26. syyskuuta 2011

Työharjoittelu alkoi jeij!

Tätä maanantaita olinkin odottanut innolla siitä lähtien kun koulu alkoi! Tänään oli ensimmäinen työharjoittelupäivä vammaisten päivätoimintakeskuksessa. Olin onnekas että sain toivomani työpaikan, koska moni kurssilaisista ei saanut. Tosin olin ainut joka halusi työskennellä aikuisten vammaisten kanssa niin eipä ollut kauheaa kilpailua harjottelupaikasta.. :D Olen samassa paikassa portugalilaisen gerontologiaa opiskelevan (eli vanhustyön opiskelijan) kanssa, ja hän ei ollut läheskään yhtä innoissa paikasta kuin minä. Niin, vanhustyö ja vammaistyö hieman eroaa toisistaan.. Mutta työpäivän jälkeen hän oli iloinen opittuaan uusia asioita vammaistyöstä.

Suoritan työharjoittelun vammaisten päivätoimintakeskuksessa, Bøgeskovgård Aktivitetscenterissä. Keskus sijaitsee toisessa kaupungin osassa Vibyssä (minä asun Brabrandissa) jonne on tunnin bussimatka kotoa, mutta ei se haittaa näkeepähän Aarhusista muutakin kuin pelkkää keskustaa tai gettoa. En kysynyt vielä saako paikasta ottaa valokuvia, mutta paikan kotisivuilta löytyy tanskan kielinen esittely rakennuksesta, toiminnasta ja alueesta sekä kuvia työskentelystä. Linkkilöytyy linkkiluettelosta tuosta vasemmalta.

Bøgeskovgårdissa on tällä hetkellä 85 asiakasta tai parempi nimitys on käyttäjää/osallistujaa (users/paricipants). Keskuksen työntekijät suosivat sanaa käyttäjä/osallistuja, joten käytän samaa. Käyttäjät on jaettu erilaiseen ryhmään sen perusteella minkälainen toiminta heille sopii. Ryhmiä ovat mm. "ulkoryhmä" joka tekee pihatöitä alueella ja tilaustöitä keskuksen ulkopuolelle, "päivätoimintaryhmä" joka koostuu vakavasti vammatuneista käyttäjistä, "taideryhmä" jotka tekevät erilaisia taideteoksia ja käsitöitä joita ihmiset voi ostaa keskuksesta ja "luontoryhmä" joka koostuu omatoimisista käyttäjistä ja he tekevät käsitöitä luonnonmateriaaleista, esittävät teatteria ja lisäksi muutama käyttäjä tekee omia juttujaan. Lisäksi on yksi muu ryhmä jota on hankala kääntää tanskasta englanniksi tai suomeksi, mutta he tekevät jotain omia juttujaan. Minä pääsin ohjaamaan luontoryhmää jeij!

Ensimmäinen päivä oli lyhyt, mutta siinä tapahtui paljon uusia asioita. Ensin ryhmän jäsenet esittelivät itsensä ja jokaisella on oma elenimi. Ei voi sanoa että viittomankielinen nimi, koska symbolit joita he käyttävät eivät varsinaisesti ole kansainvälisiä ja yleisesti tiedossa olevaa viittomakieltä. Elekieli on joillekin ainoa kieli kommunikoida ja jotkut käyttävät elekieltä puheen tukena. Merkit oppii tuntemaan ajan myötä ja ensimmäisen päivän jälkeen muistan ehkä muutaman merkin. Tämmöset jutut on semmosia mitä ei opi koulunpenkillä!

Aamu starttasi yhteisellä aamupalalla (työntekijöilleki ilmanen!) jonka jälkeen laulettiin kaksi laulua kitaran säestyksellä. Aamun aloituksen jälkeen ryhmät siirtyvät omiin touhuhinsa, meijän ryhmä siivosi ensin ruokalan ja siirtyi sitte oman ryhmän touhuihin. Osa jäsenistä meni tietokoneille, osa maalasi rekvisiittaa tulevaan näytelmään, osa teki mosaiikkityötä ulkona, osa kitki rikkaruohoja pihalla ja minä lähdin Sinen sekä toisen ohjaajan kanssa katsomaan tien toisella puolella olevia poneja. Tien toisella puolen on pieni maatila jossa vanha nainen pitää 5 ponia, kaneja, kissoja ja marsuja. Nainen on ystävällinen ja antaa päiväkeskuksen käyttäjien käydä katsomassa eläimiä millon haluavat. Eläintuokion jälkeen kävelimme Sinen kanssa ympäri keskuksen aluetta, he näyttivät minulle paikkoja ja samalla Sine sai liikuntaa. Kävelyn aikana Sine kysyi kaikkea mahollista minusta, tanskaksi tietenkin, ja suurimman osan kysymyksisä ymmärsin! Toinen ohjaaja ei puhunut hirveän hyvin englantia mutta ymmärsin kuitenkin mitä hän tarkoitti. Pian olikin lounaan aika ja päiväni päättyi siihen. Paljon uutta tapahtui niin lyhyessä ajassa, varmasti jäi taas puolet kirjoittamatta tänne, mutta kai tärkein tuli kirjotettua. Eli työharjottelupaikka on mahtava ja seuraavat kolme viikkoa tulee olemaan mielenkiintoisia.

Yleisesti ottaen täällä menee hyvin, päivät kuluu nopeaa ja jokainen päivä on erilainen. Koulussa ei varsinaisesti tullut opittua mitään uutta, lähinnä viime vuonna opitun kertausta (minusta tuntui siltä, en tiedä muista oppiko ne jotain uutta), mutta hyvähän näitä asioita on kerrata. Tanskaa alkaa pikku hiljaa ymmärtämään edes vähän, ja olin ylpeä itsestäni kun ymmärsin melkein kaikki Sinen esittämät kysymykset! ^^ Paljon auttoi kun opettaja vaihtui, eikä edetä niin nopeaa ja keskitytään enemmän ääntämiseen.

Kurssilaisten kanssa tulee hengailtua mm. keskustassa, kahvihetket jonkun luona ja tiistaisin käydään saunassa. Kyllä vain, löysin saunan täältä Skjoldhojn alueelta! Saunan käyttö on ilmainen asukkaille ja sen voi lämmittää minä kellon aikana tahansa. Maanantaisin on 22.00 asti on miestenvuoro ja tiistaisin 22.00 asti on naistenvuoro. Muuten on sekasauna ja on suositeltavaa saunoa uikkarit päällä. uikkarit päällä saunominen on typerää joten loin perinteen käyä saunassa joka tiistai. :D Saunominen ei ole niin yleistä muissa kulttuureista, mutta sinnikkäästi perinteen mukana on pysynyt yks puolalainen tyttö. Pisteet Puolalle! Siinä oli tekstiä taas joksikin aikaa, nyt pitää kiiruhtaa kielikurssille. :)

Terveisin,
Jennu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti